Bransjer

Reiseliv

Opplev mer – året rundt!

VisitRjukan

Rjukan i Telemark, med nærhet til Oslo og Kristiansand, tilbyr en unik kombinasjon av norsk industri- og krigshistorie og muligheter for en rekke naturaktiviteter. Byen med sine mange historiske steder, handelssenter og fjell, med Gaustatoppen og Hardangervidda, gjør den godt egnet for både dagsutflukter og lengre opphold. Rjukan er en av Norges ledende turistdestinasjoner, Gaustatoppen og Vemork/Tungtvannskjelleren er blant de mest besøkte attraksjonene i Norge. I 2015 ble Rjukan-Notodden industriarv ført opp på UNESCOs verdensarvliste, og i 2021 ble destinasjonen merket som en bærekraftig reisemål.

Rjukan er rett og slett et opplevelsessenter. Uansett om du foretrekker flotte naturopplevelser, eller vil fordype deg i kultur og historie: Rjukan er stedet for deg som ønsker å oppleve mer, året rundt.

Der kvalitet og opplevelser samles

Gausta Ski og Resort

Velkommen til Gausta Ski & Resort 945 moh.Gausta er en populær helårsdestinasjon hvor kvalitet og opplevelser kobles sammen. Les mer om alle tilbud og muligheter på våre nettsider.

En historisk reise til toppen av Telemark

Gaustabanen

Gaustabanen er en fjellbane som går fra Longefonn 1150 moh. til nær toppen av Gaustatoppen 1800 moh. Banen er åpen hver dag hele året. Fra starten til toppen tar det ca. 15 minutter. Banen består av 2 strekninger og 3 stasjoner. Fra nedre stasjon tar man en elektrisk trikk 850 meter midt inne i fjellet. Der omlastes man til kabelbanen, som fører deg oppover i en vinkel på 39 grader i 1050 meter til en høyde på 1800 meter over havet. På toppen av fjellet kan du nyte utsikten over 1/6 av fastlands-Norge.

Opprinnelig var Gaustabanen et hermetisk lukket NATO-anlegg på grunn av den kalde krigen. Gaustabanen åpnet for ordinær turisttrafikk i 2010. Gaustatoppen er lett tilgjengelig året rundt. Et yndet vandremål om sommeren, og et eldorado for skientusiaster vinterstid. Gaustabanen gjør toppen tilgjengelig for alle, uavhengig av alder og fysiske forutsetninger. Gaustabanen tilrettelegger for ulike opplevelser i og på toppen av Telemark, Gaustatoppen.

En reise i verdensarven

Norsk Industriarbeidermuseum

Norsk Industriarbeidermuseum (NIA) ble stiftet i 1983 og har som formål å fremme forståelse for og kunnskap om:
  • Arbeiderkultur
  • Vannkraft
  • Kraftintensiv og elektrokjemisk industri
  • Kulturhistorie
  • Krigshistorie
  • Kultur- og kulturminnevern
  • Kunst

Årlig tar museet imot mer enn 100.000 besøkende på syv besøks-arenaer fra Vemork med Tungtvannskjelleren til Rjukanbanen og hele veien til Notodden og Telemark kunstmuseum. Museet fungerer også som verdensarvsenter for Rjukan Notodden Industriarv som er tatt inn i Unescos liste over verdensarvsteder.

886 m.o.h. på fem minutter

Krossobanen

Krossobanen er Nordens eldste og mest originale to-tausbane som fremdeles er i regulærtrafikk. Banen består av en blå (Blåbæret) og en rød (Tyttebæret) vogn som veksler på å gå opp og ned. Du finner Krossobanen ca 2 km vest for Rjukan sentrum, og på nedre stasjon finner du en stor avgiftsfri parkeringsplass. Herfra fraktes passasjerene til 886 m.o.h. på bare fem minutter.

Nyt den spektakulære utsikten

Sandviken Camping

På Sandviken finner du de beste forutsetninger for ditt campingeventyr; enten i telt, bobil, hytte eller glamping. Her bor du tett på naturen omringet av fjell, sjø, skog og elv. Start dagen med et forfriskende bad i Tinnsjøen, Europas tredje dypeste innsjø. La barna leke på lekeplassen eller spille minigolf, nyt den spektakulære utsikten fra saunatønna med gode venner, ta en kanotur på sjøen, smak på verdens beste brunost eller gå deg en tur i nærområde. Kos deg rundt bålpanna med ved fra vår egen skog og ta deg tid til den gode praten.

Komfort, kultur, natur

Rjukan Hotell

Rjukan HotellRjukan Hotell har en lang historie i bybildet. I 1910 åpnet hotellet for første gang, i et ærverdig gammelt trehus, med gullsmed Sandos lokaler i underetasjen. 30. april 1950 brøt det ut brann i bygget. Verdigjenstander ble reddet ut fra bygningen og de omliggende leilighetene. Gullsmed Sando har i ettertid laget smykker av de karakteristiske brannhydrantene fra Rjukan Salpeterfabrikk som hjalp hotellet og butikken under brannen.

Hotellet som en gang var stort og flott er nå blitt lite og intimt. Vi har planer for videre oppussing og ambisjoner om utbygging. Tiden er igjen inne for et by hotell som yrer av liv, og besøk fra lokalbefolkningen, norske og utenlandske gjester.

Nærhet til urørt natur, på elvebredden av Tessungåe

Å Camp

Å Camp er en liten reiselivsbedrift med fokus på unike og bærekraftige. Opplevelsen vi ønsker å gi er av den urørte naturen i Tinn, spesielt langs det vernede vassdraget Tessungåe. Dette har vi gjort ved å lage tiltalende og spennende enheter langs elva, med stort hensyn til natur og mangfold. Det er et familiedrevet selskapsom både driver og har bygd hyttene.