Bransjer

Primærnæring

En bærekraftig forskjell

Hima Seafood

Hima Seafood etablerer verdens største, landbaserte ørretfarm basert på RAS-teknologi.

Byggingen av anlegget startet i mai 2021. Ved ferdigstillelse vil anlegget produsere rundt 9 000 tonn premium Hima®-ørret, noe som tilsvarer 22 000 000 middager per år. Resirkulerende akvakultursystemer (RAS) er den mest bærekraftige, skalerbare og miljøbevisste formen for akvakulturteknologi som er tilgjengelig i dag. Dette anlegget vil kun benytte rent fjellvann.

Fra et oppdrettsperspektiv er ørret en robust og næringsrik fisk. Den vokser raskt og trives godt i ferskvann. Produksjonstiden er beregnet til 17 måneder fra yngel til en ideell snittvekt på rundt 4 kg.

Hima samarbeider med Osland Havbruk AS om leveranser av OVA (egg) til det nye anlegget. Videre har Hima inngått et samarbeid med Villa Seafood. Disse blir ansvarlig for salg, distribusjon og foredling av merkevaren Hima.

Oppdrettslederen i Hima har 40 års erfaring med oppdrett av laks og ørret. I tillegg til betydelig RAS-erfaring.

Prisbelønnet, hjemmeystet ost

Stordalen Gardsbruk og Bergstaul Seter

Barbro Stordalen og Ronny Eiksund Sterten driver Stordalen Gardsbruk; et koselig småbruk på fjellet i Tinn, med tradisjonell drift. Råvareproduksjon og foredling. Mangesysleri.

Stordalen Gardsbruk lager verdens beste geitost “Tinntradisjon”. I 2018 vant den mørkebrune, feite og smaksrike brunosten supergull, og ble kåret til verdens nest beste ost i Oste-VM i Bergen.

Verdens beste brunost
Stordalen Gardsbruk ligger i Tinn Austbygd, høyt og fritt med utsikt over Tinnsjøen. Melka som brukes i Tinntradisjonen kommer fra geitene på gården og oppskriften fra kårkjerringa, Margit Tollefsjord, som bodde på Stordalen hele sitt liv frem til hun døde i 2010. Margits oppskrift blir fulgt til punkt og prikke. Det er hennes oppskrifter på ost, men også på potetlefser og flatbrød, som er levebrødet til Barbro Stordalen og Ronny Eiksund Sterten som driver Stordalen Gardsbruk i dag.