Bransjer

Kunst og kultur

Sommerens mest magiske eventyr

Marispelet

Telemarks egen Romeo og Julie, Marispelet ved Rjukanfossen. Marispelet er et norsk historisk musikkspel, der publikum får oppleve den gripende kjærlighetshistorien om den viljesterke rikmannsdatteren Mari og fattiggutten Eystein. Samfunnets, religionens og farens normer og verdier strider mot Mari sine egne. Fattiggutten Eystein får hun aldri lov å gifte seg med. Likevel lar hun seg aldri kue. Hun står alltid opp for det rette, for seg selv – forkjærligheten. Marispelet spilles i fantastiske omgivelser ved Maristigen, Krokan – rett ved Rjukanfossen. På 1800-tallet ble Rjukanfossen en turistmagnet med sin flombelysning. Bli berørt av det vakre eventyret Marispelet på Rjukan fra 18.-22. Juli 2023.

En reise i verdensarven

Norsk Industriarbeidermuseum

Norsk Industriarbeidermuseum (NIA) ble stiftet i 1983 og har som formål å fremme forståelse for og kunnskap om:
  • Arbeiderkultur
  • Vannkraft
  • Kraftintensiv og elektrokjemisk industri
  • Kulturhistorie
  • Krigshistorie
  • Kultur- og kulturminnevern
  • Kunst

Årlig tar museet imot mer enn 100.000 besøkende på syv besøks-arenaer fra Vemork med Tungtvannskjelleren til Rjukanbanen og hele veien til Notodden og Telemark kunstmuseum. Museet fungerer også som verdensarvsenter for Rjukan Notodden Industriarv som er tatt inn i Unescos liste over verdensarvsteder.

Scenekunstner og forfatter

Randi Mossing

Skuespillerens stemme kan være en original regi eller rød tråd for alle typer kunstnerisk samarbeid og sceneproduksjoner. Randi Mossings stemme hører hjemme i små salonger, men fyller også store scener og kunstgallerier.

Prisbelønnet, hjemmeystet ost

Stordalen Gardsbruk og Bergstaul Seter

Barbro Stordalen og Ronny Eiksund Sterten driver Stordalen Gardsbruk; et koselig småbruk på fjellet i Tinn, med tradisjonell drift. Råvareproduksjon og foredling. Mangesysleri.

Stordalen Gardsbruk lager verdens beste geitost “Tinntradisjon”. I 2018 vant den mørkebrune, feite og smaksrike brunosten supergull, og ble kåret til verdens nest beste ost i Oste-VM i Bergen.

Verdens beste brunost
Stordalen Gardsbruk ligger i Tinn Austbygd, høyt og fritt med utsikt over Tinnsjøen. Melka som brukes i Tinntradisjonen kommer fra geitene på gården og oppskriften fra kårkjerringa, Margit Tollefsjord, som bodde på Stordalen hele sitt liv frem til hun døde i 2010. Margits oppskrift blir fulgt til punkt og prikke. Det er hennes oppskrifter på ost, men også på potetlefser og flatbrød, som er levebrødet til Barbro Stordalen og Ronny Eiksund Sterten som driver Stordalen Gardsbruk i dag.

Arbeidsstudio og galleri – midt i verdensarven!

Galleri Liv Solberg Andersen

Jeg bor på Rjukan i Telemark og driver Galleri Latelier med galleri i Rjukan sentrum. Master Tradisjonskunst og Bachelor Visuelle Kunstfag og Design. Etterutdanning blant annet ved Slade School of Fine Art, London.

Jeg tenker på maleriene mine som resultat av refleksjoner og undersøkelser i egen bildeprosess. Bevegelsen og det kroppslige er en viktig del av utforskningen i min praksis, bevegelsen som en forlengelse av livet ellers, karakterisert av oppmerksomhet og tilstedeværelse. Jeg velger meg noen begrensninger i materialer, palett og uttrykksmåter, maler både med akryl og olje, samt andre medier som blekk og pastellkritt.

Fjelltur i flott natur, med kultur attåt

Kjerringsveiven

«Vi hadde ikke forestilt oss at vi ville få så god respons på «pakka vår» – fjelltur i flott natur, med kultur attåt. Vi synes det er moro at så mange damer, enkeltvis eller i grupper finner veien til Kjerringsveiven, og gjør en skikkelig jentehelg ut av det!
KJERRINGsveiven er en fjellmarsj som bare er for damer!
KJERRINGsveiven byr på opplevelser hvor du og venninnene kan kombinere fjelltur i storslått natur, fjellspa i vår fantastiske Våeråi Spa&Helse , shopping på KJERRINGtorget og fantastisk musikk og underholdning både i løypa og utenfor. Ring jentegjengen og sett kursen mot KJERRINGsveiven! KJERRINGsveiven går alltid første helgen i september!